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Rule 17 Question NLC Response 
During Issue Specific Hearing 2 (ISH2) in 
examining the draft Development Consent 
Order (dDCO), the Examining Authority (ExA) 
queried the approach to Article 42, now Article 
43 of the dDCO and whether it was appropriate 
to designate the whole of the Development 
Consent Order (DCO) land as operational. 
During the Hearing North Lincolnshire Council 
(NLC) indicated they would not be content with 
this, and the Applicant agreed that this issue 
would be revisited. 
 
Both parties subsequently set out their position 
in response to First Written Question 7.1.25. 
This difference of view is not subsequently 
referenced within the Statement of Common 
Ground (SoCG) between the parties. 
 
In order to assist the ExA prior to the next DCO 
Issue Specific Hearing (ISH) can both NLC and 
the Applicant update the ExA of their relative 
position on this matter and provide a 
justification for their position. 

NLC maintain the view that it would not be 
appropriate to designate the whole of the DCO 
land as operational. This is due to the size and 
nature of the DCO land, which includes large 
areas that are proposed to be essentially 
undeveloped (i.e. wetland, biodiversity 
enhancement areas, open fields). Including 
these areas within the designation of 
operational land would potentially open them 
up to future uncontrolled development under 
permitted development rights.  
 
NLC acknowledge that there are restrictions in 
place with regards to Schedule 2 of the General 
Permitted Development Order. However, one 
of the main controls in this regard is to limit 
works for certain undertakings to operational 
land.  
 
NLC are of the view that a more restrictive 
approach is merited and that the designation of 
operational land should relate to the developed 
parts of the DCO land only, such as the land 
associated with the ERF facility etc. 
 
Following recent discussions with the applicant 
dated 21/02/2023 it has been agreed that a 
more refined approach to the designation of 
operational land will be investigated with the 
aim of reaching an agreed position with NLC.  

The Applicant confirmed in their response that 
a package treatment plant has not specifically 
been assessed within the ES, do the parties 
consider there could be any significant effects 
from either plant or any cumulative effects 
which would need to be addressed. In 
responding, please set out a justification in 
support of your submission. 

Following recent discussions with the applicant 
it is understood that Severn Trent Water have 
updated their position and confirmed that the 
Project’s domestic effluent can be accepted by 
their network. As such NLC understands that 
the applicant is no longer proposing a package 
treatment plant as domestic effluent will be 
discharged to mains drainage. 
 
The applicant has also confirmed that it is their 
intention that trade effluent water will be 
recycled on site for reuse within the facility and 
that the plant required for the treatment of 
trade effluent will be contained entirely within 
the turbine hall of the ERF facility. It is 
understood that no additional buildings or 
structures will be required to house water 



treatment facilities and that there will be no 
discharge of trade effluent water from the site.  
 
On the basis that Severn Trent Water have 
agreed the discharge of domestic water to their 
network and that all trade effluent water will 
be treated and reused within the proposed 
facility NLC are comfortable that there is 
unlikely to be any significant effects in respect 
of foul drainage infrastructure and that no 
further assessment is required in this regard. 

The Applicant’s description of the sewage 
treatment plant (STP) as ‘small’, is not precise 
and the level of effect in these circumstances is 
equally imprecise, do the parties agree that the 
scale of each plant and the potential effects 
would need to be defined for each plant? 

As no sewage package treatment plant is now 
proposed as part of the development there 
would be no requirement for further definition 
in this regard. 
 
It is understood that the plant associated with 
the treatment and reuse of trade effluent water 
would be contained within the ERF facility and 
would not require additional land or 
buildings/structures beyond those already 
proposed and assessed. On this basis NLC has 
no concerns to raise. 

Clarity is required from the Applicant on the 
two plants, the scale that they would operate 
at, and the methods they would use for the 
disposal of waste water. Do the parties 
consider parameters are required for each 
plant so that their scale, capacity and potential 
effect is understood? 

As no package treatment plant is now proposed 
and domestic flows will be discharged into the 
mains sewer it is considered that no further 
clarity is required in this regard. 
 
Trade effluent water is proposed to be reused 
on site with no discharge off-site, or within the 
wetland areas. The plant associated with the 
treatment of this water is understood to be 
contained entirely within the ERF facility 
building. As such full parameters of this 
equipment are not considered to be required. It 
would, however, be helpful to understand the 
capacity of the trade effluent water treatment 
plant in relation to the anticipated amount of 
trade effluent water to be produced and what 
would happen if the trade effluent water could 
not be reused within the facility for any reason. 

If one of the plants is a closed system, how is 
this secured? 

It is noted that Requirement 9 of the dDCO will 
secure the detailed design of the foul water 
drainage scheme and will be required to be 
agreed by NLC as the LPA in consultation with 
the EA. 

In light of the Environment Agency concern 
raised at ISH3 that a long term solution would 
be required, how the potential for a conflict 
between the DCO and any Environmental 
Permit might be addressed. Should the DCO 

It is understood that a package treatment plant 
is no longer required/proposed and as such it is 
assumed that the concern raised by the EA at 
ISH3 has now been addressed. 



have a time limit built into it limiting the time 
period that a plant or plants could operate prior 
to a permanent solution? 
Should the ES now be updated to provide clear 
descriptions of these works, both within 
Chapters 3 and 9 or any other relevant chapter 

As no package treatment plant is now proposed 
this element will not necessitate any update to 
the ES. 
 
REP4-007 provides an explanation of how trade 
effluent will be dealt with. The specific plant for 
treatment will be developed at the detailed 
design stage. It is not considered that any 
further update to Chapter 3 (REP4-007) will be 
required.  
 
It is proposed that the trade effluent water will 
be treated and reused within the facility, with 
no discharge and as such additional impact on 
the water environment is not anticipated and 
would not need to be assessed. However, at 
present Chapter 9 of the ES (APP-057) states at 
para 8.2.4.9  that “The on site sewage system 
will connect to the mains sewage system, and 
all site effluent will be disposed of via this 
route”. This conflicts with the current proposal 
to treat and reuse trade effluent water and 
should be updated for clarity and consistency. 

Whether as a consequence, the changes now 
described in Schedule 1 of the latest version of 
the dDCO should have formed part of a change 
request as set out within the Planning 
Inspectorate (PINS) Advice Note 16 and be 
subject to consultation. 

As no package treatment plant is now proposed 
this element will need to be removed from 
Schedule 1 of the dDCO.  
 
It is not considered that the reuse of trade 
effluent water constitutes a change to the 
propose development. Nor would there be any 
materially new or different environmental 
impacts beyond what has already been 
assessed through the ES and other application 
documents. As such, NLC do not consider that 
there is a need to request a change to the 
Application or carry out any further 
consultation. 

 


